…förutsättningen är fortfarande att du vet HUR du skall sitta när du använder den. Det finns otroligt många varianter av kontorsstolar och mängden inställningar varierar. Jag kommer här gå igenom grunderna och det som är viktigast att tänka på.

Grundinformation om ett korrekt användande av stolen

Stolen bör minst ha följande inställningar.

 • justerbar i höjd
 • justerbar sittdyna som kan flyttas framåt och bakåt
 • Justerbar stolsittsvinkel
 • justerbart ryggstöd som kan höjas/sänkas samt tippas framåt och bakåt
 • justerbart nackstöd som kan höjas/sänkas, om möjligt även flyttas framåt och bakåt på något vis.
 • armbågsstöd

Snabbtänk om hur vi sitter och arbetar bra.

 • Knän och underarmar strax över 90gr vinkel. Alltså något mer öppnad vinkel.
 • Fötterna skall ha ett stabilt stöd i golv eller på någon variant av fotstöd.
 • Underarmarna och handlederna skall ha lätt stöd av bord eller underarmsstöd. Armbågarna skall hållas vid sidan av din kropp, inte framför.
 • Skärmens topp skall vara i samma höjd som dina ögonbryn (utom om du har progressiva glasögon) då den skall vara betydligt lägre.
 • Tangentbordet skall vara rakt framför dig och så nära att du inte behöver sträcka fram armarna.
 • Musen skall finnas så nära som möjligt. Om möjligt, använd ett centraliserat styrdon. Exempelvis Roller Mouse eller Mousetrapper.

Att ställa in stolen

 1. Sätt dig så långt bak på stolsdynan att rumpans bakre del och eventuellt ländryggens nedre del, får stöd av stolsryggen. Överdriv gärna genom att låta rumpan glida ned på stolsryggen.
 2. Avståndet mellan främre delen av stolsdynan och knävecket behöver vara ca två fingerbredder. För att försäkra dig om att den delen inte minskar blodgenomströmningen ned till fötterna. Vilket den kommer göra om den ligger och trycker in i knävecken. Dels är det inte så skönt och du brukar snabbt glida ifrån ryggstödet. Dessutom behöver vi justera vinkeln på stolens sittyta en aning. Låren skall luta lite lätt nedåt från höft till knän. Samtidigt som du kan bibehålla en rak och upprätt hållning av ryggen. Enda undantaget är när du vill ha stöd längs hela ryggen, du behöver du ha ryggstödet så det lutar lite lätt bakåt för att kunna sitta kvar på stolssitsen utan att kana framåt.
 3. Fötterna behöver nå till golvet och få ett bra stöd. Går det inte att justera så du kommer ned till golvet behöver du ett fotstöd av något slag.
 4. Armstöden är till för att du ska kunna få ett förlängt stöd av ditt skrivbord. Alternativt när du lutar dig tillbaka och vilar en stund. Kanske när du tar ett samtal eller bara vilar ögonen en stund. Justera dem så de är i samma höjd som ditt skrivbord. Om du har ett specifikt armbordsstöd, exempelvis Perfekt form, så kan du sänka dem så de i stället inte är i vägen, då de saknar funktion. Underarmsstöden används ofta i samband med olika varianter centrerade styrdon.

Skrivbordet

Stolshöjden behöver ALLTID vara i en höj i förhållande till skrivbordet där du kan sitta i upprätt position, nära bordskanten (skall snudda vid magen). Axlarna skall kunna hänga lätt ned, alltså inte vara uppdragna för att du skall få upp underarmarna på skrivbordet. Skriv bordet skall nu ge underarmarna ett lätt stöd. Med det menar jag att det skall avlasta armarnas tyngd från axlarna lite lätt. Inte helt. Det är ofta just här som de flesta får problem. Ofta så har inköpare till kontoren inte tänkt på denna detaljen i förväg. För beroende på hur lång just du är så kan det behöver specifika förändringar i höjd både för bord och stol. Så justera detta så gott det går. Om det inte går fullt ut. Se över möjligheterna att byta stol/bord med någon kollega. Om inte detta är möjligt. Be företaget om hjälp. Ofta så finns någon variant av företagshälsovård kopplad som kan komma ut och se över vad som behövs. Alternativt så lägger någon ansvarig på ert företag ett mail till mig så guidar jag er vidare.

Övrigt

Utöver stol och bord så finns det en massa detaljer att tänka på. Skärmens höjd, belysning, ljud, luft, osv… Men nu har ni grunderna.

Mina favoritstolar

Jag har under en period arbetat med att hjälpa företag hitta rätt lösningar till sin personal. Har varit ute hos några producenter för en mängd kontorsinredning. Kommer här presentera mina tre favoriter. Utan att rangordna dem. Båda märkena finns i några olika modeller för att på bästa sätt kunna hjälpa just dig i din situation. Båda märken jag presenterar här har alla funktioner jag anser att en kontorsstol som används mer än 50% av arbetsdagen behöver. Sitter du mindre på stolen och i stället är uppe och springer så erbjuder båda märkena alternativ som passar detta bättre. Har du frågor om detta så är du självklart välkommen att lämna kommentarer här under. Så svarar jag på dessa så snart jag kan.

VIKTIGT

Modellerna här nedan är premiumstolar. Det är stolar som har extremt lång hållbarhet jämfört med budgetmodeller. Om du köper in stolar till ett kontor och du räknar med att ha behov av stolarna i 10 år så är det de här märkena du skall ha. De kostar mer initialt, men i slutänden blir det en mycket billigare affär. Då räknar vi bara in själva stolskostnaden. Utöver det så ger det användaren en utomordentligt bättre möjlighet att faktiskt kunna slappna av och fokusera på sina arbetsuppgifter. I stället för att få ont i kroppen av en stol som borde bytts ut för flera år sedan.

MALMSTOLEN 4000 + nackstöd

Malmstolen 4000

Malmstolen 4000

Den här modellan har precis allt de där du behöver. Om du har ett skrivbord som ej är höj-/sänkbart. Tänk då på att försäkra dig om att du väljer rätt höjd på stolsbenet. Går alltid att beställa specifik längd på en bra butik. Finns inte alternativet på hemsidan, ring/besök butiken och be om hjälp. Förbered dig genom att mäta höjden upp till bordskanten.

Malmstolen R2

Malmstolen R2

Modellen har allt det där du behöver som mellan varven sitter långa arbetstimmar i sträck. Den ger din rygg och nacke det stöd som behövs. Utöver detta har den en riktigt bra funktion, gungan. Detta är en spak som gör att du stolen släpper det fasta läget och blir rörlig. Inställningar finns som anpassar gungans ”tröghet” till din tyngd. Enligt mig så skall stolen aldrig, vara i fast läge. Utan i stället ställas in korrekt. Om du en gång har upplevt en korrekt inställd Malmstolen 4000. Så kommer du

aldrig vilja släppa den! Kruxet är om stolen delas med fler personer som är på spakarna och fibblar. Då behövs den justeras in varje gång du sätter dig. Men lär du dig hur, så är det både enkelt och går riktigt fort. Finns bra videosekvenser på Malmstolens hemsida. Önskar ni en lite mer aktiv stol för dig som är uppe och rör dig lite mer. Så rekommenderar jag R2-modellen. Självklart även den med nackstöd.

RH MEREO 220 + nackstöd

RH Mereo

RH Mereo

RH Logic 400

RH Logic 400

RH, har många olika modeller. Väljer här att lyfta fram en lite lättare stol för dig som kanske inte sitter riktigt lika mycket. Men för den delen inte vill kompromissa med inställningsmöjligheterna. Den är även något enklare att ställa in, vilket gör att den är ypperligt lämplig för kontor där flera personer delar på samma stol. Riktigt skön stol, använt den själv väldigt ofta och är mycket nöjd. Även de dagar jag suttit över 5 timmar den. Om du önskar en stol från RH i samma klass som Malmstolen 4000 fast i RH-sortimentet så är ett bra exempel RH Logic 400 + nackstöd. Riktigt skön stol även den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *