En del av oss längtar till vinterhalvåret. Andra längtar genast återigen till sommaren.

Två vanliga åkommor på kliniken så här års som lätt kan undvikas, är akuta ryggskott och nackspärr. Kyla, blåst och hala underlag i kombination är något som gör muskler och nervsystem extra känsliga.

KYLA

Försämrar cirkulation i muskler och bindväv. Vilket gör det lättare att få kramp och muskelbristningar. Om du däremot är förberedd med varmare kläder så minskar du risken för denna typ av skador. Om du ska göra något tyngre arbete i kylan, kan du med fördel värma upp lite innan.

BLÅSIGT VÄDER & VINDDRAG

Hör upp nu alla Göteborgare ( och alla andra kustbor ). Utan att gå in på detalj och krångla till allt. När det blåser kyler detta av huden. Samma sak gäller alltså här som ovan vid ”kyla”. Utöver detta så stressas även nervsystemet och är mer på alerten. Detta gör att vi lättare går och konstant spänner oss. Denna kombinationen gör att vi ofta får en överreaktion i exempelvis nacken och får nackspärr. Lösning: Skydda huvud/nacke/axlar från blåst och kyla.

ÖVRIGT

Ovanliggande rubriker är kraftigt förenklade och gäller framför allt tillfällen då vem som helst kan få ryggskott/nackspärr. Återkommande problem beror ofta på något bakomliggande problem som behöver undersökas. Innan en lösning kan hittas. Kontakta någon som arbetar med denna typen av undersökningar, behandlingar och rehabilitering. Exempelvis en Legitimerad Naprapat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *